Traditie en innovatie

 

Hoe combineer je dat? Met een blik op de toekomst maar ook met oog voor het verleden: zo doen we dat in het GO! atheneum Tienen. Sinds 1920 staat onze school synoniem voor kwaliteit.

Een rijke geschiedenis

Al een volle eeuw studeren leerlingen af aan het GO! atheneum Tienen. Je vindt onze succesvolle oud-leerlingen terug in alle beroepsvelden, op alle niveaus en in alle hoeken van de wereld. Bouw mee aan de geschiedenis.

Nieuwste ontwikkelingen

De wereld staat niet stil, ook niet op pedagogisch vlak. Het GO! atheneum Tienen staat vaak op de eerste rij bij het in de praktijk omzetten van de nieuwste ontwikkelingen. Via allerlei projecten krijg je kwaliteitsvol maar ook vernieuwend onderwijs.

Een charmant gebouw

In het centrum van de stad, vlakbij de ring en de Grote Markt, staat ons charmant gebouw. Het ademt generaties van traditie uit. Maar vergis je niet, achter die oude gevel vind je vernieuwde ruimtes die getuigen van innovatie.

Projecten

Het CLIL-project (Content and Language Integrated Learning) scherpt je taalgevoel aan. Het neuronenproject daagt je extra uit en geeft de verveling geen kans. Het ondernemersproject maakt de ondernemer in je wakker en geeft je een economische boost.

Kwaliteitsvol onderwijs

Respect voor traditie gaat hand in hand met aandacht voor de nieuwste pedagogische inzichten. Je ontwikkelt de nodige kennis en vaardigheden om het te maken in deze steeds sneller veranderende maatschappij.

Goed uitgerust

Je volgt interactieve lessen in goed uitgeruste klaslokalen waar je gebruik maakt van digitale methodes op je eigen laptop. Je tinkert in de STEM-labo’s, programmeert in de computer-labo’s en doet proefjes in de multifunctionele wetenschaps-labo’s. Dat beleef je dagelijks.

Onze waarden


Waar staat het GO! atheneum Tienen voor? Om kwaliteitsvol te leren, zijn goede regels en afspraken nodig. Daarbij is ook jouw stem belangrijk.

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap streeft naar het bereiken van maximale leerwinst, een totale persoonlijkheidsontwikkeling, actief burgerschap en individueel welbevinden. GO! atheneum Tienen draagt steevast de visie en de waarden van het unieke PPGO! uit.


GO! atheneum Tienen focust hierbij specifiek op de waarden respect, teamspirit en creativiteit. Onze visie en kernwaarden krijgen hun betekenis in de dagdagelijkse onderwijspraktijk en het pedagogisch handelen. Dit doen we door in te zetten op innovatief en waarde(n)vol onderwijs dat mensen verbindt en jongeren en volwassenen leert samenleven over de grenzen van verschillen heen. GO! atheneum Tienen staat in het nu en streeft ernaar onderwijs aan te bieden dat past binnen en voorbereidt op de noden van de 21ste eeuw.

GO! atheneum Tienen:

  1. bouwt aan je toekomst van morgen;
  2. verruimt je blik op de wereld;
  3. legt de lat hoog voor kwaliteit, deskundigheid en passie;
  4. is je partner in groei en talentontwikkeling;
  5. inspireert tot actief leren en creatief denken in een zorgzame omgeving;
  6. leert je omgaan met grenzen.

RESPECT

RESPECT

GO! atheneum Tienen leert jongeren omgaan met verschillen en zorgt ervoor dat iedereen zijn mening kan uiten. In onze school kennen en begrijpen we elkaar écht. We gaan respectvol om met iedereen door ons in te leven in elkaars leefwereld, gevoelens, individuele talenten en interesses. Iedereen als individu benaderen vormt hét uitgangspunt bij de begeleiding op onze school. Met oprechte aandacht voor het welbevinden van leerlingen en het schoolpersoneel bieden we steevast iedereen optimale groeikansen. Bij ons op school heerst een sfeer van open communicatie waarbij de objectiviteit, eenduidigheid en voorspelbaarheid voelbaar zijn op elk niveau. Differentiatie en flexibiliteit dragen we hoog in het vaandel.


In het GO! atheneum Tienen zijn leefregels klaar en duidelijk omschreven. Het is een school waar leerlingen leren omgaan met grenzen en waar respect heerst voor alle mensen, het gebouw en het materiaal. In onze school zijn er niet enkel rechten maar ook plichten waarbij verantwoordelijkheidszin en eerlijkheid worden aangemoedigd.

CREATIVITEIT

CREATIVITEIT

Creativiteit in GO! atheneum Tienen betekent je blik verruimen en openstaan voor nieuwe dingen. In onze school draait het niet alleen om originaliteit, maar ook om inventiviteit en daadkracht. Durf om ‘out of the box’ te denken en de dingen op een andere manier aan te pakken worden aangemoedigd. De deskundigheid en passie van het schoolteam motiveert leerlingen tot actief leren en creatief denken. Vanuit een positief kritische en onderzoekende houding scheppen we via burgerschapseducatie en een actieve leerlingenraad kansen om zaken uit te proberen. Openstaan voor creativiteit leidt tot innovatie.

TEAMSPIRIT

TEAMSPIRIT

Inspanningen bundelen voor een gemeenschappelijk doel, dat is teamspirit in het GO! atheneum Tienen. Iedere schakel, ieders talent vormt een onderdeel dat bijdraagt tot het grote geheel. Onze visie, onze waarden dragen we in het hart. Iedereen wordt, elke dag opnieuw, uitgedaagd en aangemoedigd het beste van zichzelf te geven om tot de beste resultaten te komen. In onze school wordt ieders mening gehoord en staat samenwerken centraal. Leren doen we samen, van en met elkaar. In GO! atheneum Tienen is overleg tussen leerlingen, ouders, leerkrachten en externen vanzelfsprekend en verrijkend.

De leerkrachten, de leerlingbegeleiders, de coaches… Iedereen stond altijd voor je klaar en ging in elke situatie rechtvaardig met je om. Net dat gevoel maakte voor mij het verschil.

B.F.


Oud leerling

Meer dan school

 

Leren, ook buiten de klas? In het GO! atheneum Tienen leef en leer je niet alleen op de schoolbanken. Samen met je klasgenoten ontdek je de wereld.

Uitstappen

De wereld is veel groter dan Tienen. Uitstappen zorgen voor een verkwikkende afwisseling van de normale lessen. Je leerkracht neemt je mee naar een tentoonstelling, een haven of andere stad. Zo wordt de abstracte theorie tastbaar.

Olympiades

Elk jaar kan je deelnemen aan wedstrijden voor wetenschappen, wiskunde en taal. Je krijgt de nodige stimulans en ondersteuning om uit te blinken. Zo kan je in de voetsporen treden van de vele laureaten die onze school al hebben vertegenwoordigd.

Teambuilding

Tijdens je laatste jaar aan het GO! atheneum Tienen smeed je banden voor het leven. Je begint met een teambuildingsweekend waar je de basis legt voor je grote Laatste-100-dagen-feest. Samen brainstormen, samen plannen, samen werken, kortom, samen genieten.

Projectweek

Tijdens de projectweek in oktober laat je de schoolbanken voor een week achter en waaier je uit naar binnen- of buitenland. Zo leer je op een andere manier samenwerken, doe je nieuwe ervaringen op en worden klasgenoten vrienden.

Sport op school

Een gezonde geest kan alleen maar in een gezond lichaam. Dankzij de organisatie SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport) kan je je op woensdagnamiddag op sportief vlak meten met andere Vlaamse leerlingen. Ook daar vallen onze leerlingen geregeld in de prijzen.

Galabal

Als absolute afsluiter van je fantastische, zesjarige schoolcarrière in het GO! atheneum Tienen is er het galabal. Je trekt je beste pak, je cocktailjurk en je stoute schoenen aan en gaat voluit. Dit is een avond waar je herinneringen voor het leven maakt.

Reizen

Jaarlijks krijg je de mogelijkheid om in te schrijven voor sportieve of culturele buitenschoolse reizen. In Londen, Italië of Griekenland snuif je onder begeleiding de lokale cultuur op of leef je je uit op de skipiste.

Middagactiviteiten

Tijdens je middagpauze kan je kiezen uit een hele waaier aan activiteiten: volleybal- of voetbalwedstrijdjes, knutselen, ondernemen, rustig leren schaken of samen gezelschapsspelletjes spelen. Een middagpauze om naar uit te kijken.

Het Atheneumgevoel

Als oud-leerling van het GO! atheneum Tienen kijk je met een warm gevoel terug op een onvergetelijke middelbare schooltijd: de lessen, de reizen, de vrienden, de leerkrachten, de straffe stoten, de lach en de traan. Op de reünies komen de verhalen vanzelf naar boven.

Persoonlijk


Ben ik meer dan een nummer? Elke leerling is anders en heeft andere behoeftes. Daarom krijg je in het GO! atheneum Tienen begeleiding op maat.

Begeleide overgang

Het is een grote stap om je vertrouwde basisschool achter je te laten. Het GO! atheneum Tienen organiseert vanaf dag één voor jou kennismakings-activiteiten en detectie-proeven en kunnen de leerkrachten je correct begeleiden. Zo voel je je meteen thuis in het secundair onderwijs.

Attent voor talent

Doorheen je hele schoolloopbaan bouw je je talentenprofiel uit. Het talententraject verloopt in fasen en wordt verspreid over zes jaren. Er wordt gewerkt met individuele opdrachten, klasoefeningen en reflectie-momenten. Zo word je attent voor je eigen talent.

Neuronen

Als het allemaal een beetje meer mag zijn, voel je je zeker thuis in de neuronenklas. Het normale lessenpakket doorloop je sneller en in de tijd die vrijkomt word je uitgedaagd om zelfstandig projecten uit te werken en te presenteren. Zo krijgt de verveling geen kans.

Individuele ondersteuning

Om je kwaliteiten en persoonlijkheid helemaal tot bloei te laten komen, krijg je volop individuele en klassikale ondersteuning en stimulans. Leerkrachten, coaches, leerlingbegeleiders en studiecoach staan altijd voor je klaar als je een duwtje in de rug kan gebruiken. Zo haal je steeds het beste uit jezelf.

Leren leren

Leren doe je al je hele leven. Soms gaat dat vlot, soms wat moeilijker. Iedereen leert anders én elk vak moet je anders aanpakken. Daarom helpen je vakleerkrachten je in je zoektocht naar de ideale studiemethode die aansluit bij jouw leerstijl. Zo leer je op een juiste manier leren.

JoGi-team

Het JoGi-team is een initiatief voor en door leerlingen van onze school. Ze staan steeds voor je klaar met een luisterend oor en organiseren acties om je welbevinden op school te bevorderen. Om je een goede begeleiding te garanderen, volgden zij een jeugdadviseurs-cursus bij het JAC. Zo voel je je goed in je vel.

Gepersonaliseerde studiekeuze

Alle klassen krijgen dezelfde basislessen die je kan aanvullen met vakken uit je eigen interesse. Je leerkrachten gaan samen met jou op zoek naar je talenten, interesses en vaardigheden. Zo maak je een gegronde studiekeuze doorheen je hele schoolloopbaan.

Studiecoach

Voor extra hulp bij het leren leren, staat onze studiecoach voor je klaar. Na een kort verkenningsgesprek kan een individueel coachingstraject starten. Hier ligt de nadruk op prioriteiten stellen, zelf-zekerheid en inplannen. Zo krijg je een correcte leerhouding.

Duurzame begeleiding

Het GO! atheneum Tienen met een diploma achter je laten zal alweer een grote stap zijn, maar ook daar sta je niet alleen. Voor je echt moet kiezen, verzamel je al de nodige informatie tijdens openlesdagen, infobeurzen, een proefavond hoger onderwijs … Zo ligt de wereld aan je voeten.

Ik mis vooral de uitstappen, de reizen, de klassfeer en ja, zelfs (sommige) leerkrachten. Maar door het atheneum heb ik nu de beste vriendengroep die ik ooit had kunnen wensen.

L.V.


Oud leerlinge